Barkodlu El terminali, el bilgisayarlarına verilen genel addır. Kullanım amacı, el ile girilen verileri ya da barkod okuyucular tarafından gelen verileri depolayan, yorumlayıp işleyen, saha koşullarına uygun el bilgisayarıdır. Bilgi transferi gerçekleştirebilen el terminalleri, teknik alt yapı ve çalışma şartlarına göre değişkenlik gösterir. Örneğin barkod okutma, karekod okutma ya da manuel klavye kullanılarak bilgi girme ya da dokunmatik ekran aracılığıyla bilgi girme şeklinde gerçekleşir.
El Terminali Nedir?
El terminallerinin kullanıldığı alanlar: Saha satış, sıcak satış, depo otomasyonu, mobil iş çözümleridir. Farklı kullanım alanlarına sahip el terminalleri kullanılacağa alana göre ileri düzeyde farklılık göstermektedir. Soğuk depolarda kullanılan el terminalleri ile sahada kullanılan el terminallerinin hem görsel hem de teknik açıdan farklılıkları bulunmaktadır. En yoğun kullanıldığı sektörler: Gıda, üretim, sağlık ve kamu sektörüdür. Motorola, Mobile Compania M3, Casia, Datalogic, Newland, Widefly el terminali modellerinden bazılarıdır.
El terminalleri bilgi transferini online ve offline olarak gerçekleştirebilmektedir. Bu barkod sistemi terminaller, barkod, karekod barkod çeşitleri veya manuel işlem yaparak bilgi toplama, bilgilerin kayıpsız, hatasız istenen adrese online ya da offline olarak iletilmesini sağlamaktadır. Kullanılan alana ve yazılıma göre değişkenlik göstererek kullanımı kolay ve hızlı el bilgisayarıdır.
El Terminali Ne İşe Yarar?
El terminalleri, çeşitli yazılımlar ve programlar kullanarak sahadan bilgi toplamaya yarayan taşınabilir el bilgisayarıdır. Günümüzde el terminalleri ile birçok alanda karşılaşmaktayız. Genellikle sıcak satış, soğuk satış, lojistik sektörü, depo otomasyonları, market otomasyonları, sayaç okuma sistemleri, otopark ve restoran yazılımları gibi farklı alanlarda kullanılmaktadır.
El terminalleri, işimize hız, doğruluk ve kontrolü getirmektedir. Veri toplama aşamasında dokunmatik ekran, klavye, barkod okuyucunun kullanılmasının yanı sıra RFID, kamera, GPS de kullanılmaktadır. El terminali alımı sırasında kullanılacak alana ve yazılıma göre farklı modeller tercih edebilirsiniz. Bunun için uzmanlara fikir danışmanız doğru bir adım olacaktır. Çünkü uzmana danışmadan alınan el terminalleri, istenen verimi vermeyebilir. El terminali seçimi sırasında maliyeti düşünmekten çok, kullanılacak olan alanı düşünmek daha doğru olacaktır.
El Terminali Teknolojisi
El terminalleri içerisinde mobil özellikleri ön plana çıkaracak olan bir işlemci, mimari ve depolama teknolojisi bulunmaktadır. Bu teknolojideki amaç veriyi toplayıp ana sisteme aktarmaktır. Normal masaüstü bilgisayarlara göre işlemci ve mimarisi daha yavaştır. El terminali ile normal bilgisayarları hız ve kapasite açısından karşılaştırmak yanlıştır. Bu cihazlar saha şartlarına uyum sağlaması ve uzun ömürlü olması için endüstriyel olarak tasarlanmıştır.
Terminaller kullanıma sunulmadan önce, laboratuvar ortamında düşme testlerinden geçirilir. Endüstriyel el terminalleri en az 1 metreden ve farklı açılardan düşmelere karşı dayanıklıdır. Düşme testinin dışında su ve toz gibi çevresel faktörlerden etkilenmemesi için özel şartlarda test edilmektedir. Farklı ortamlarda kullanıma uygun olması için IP seviyeleri 67 seviyesine kadar çıkabilmektedir.
El Terminali Yazılımı
El terminallerinde bulunan program , içerisindeki işletim sisteminden ve hazır gelen programlardan farklı olarak hazırlanan özel yazılımlardır. Hazırlanan yazılımlar el terminalinin kullanılacağı ortama göre farklılık göstermektedir ve o ortama uygun hazırlanmaktadır. Hazırlanan yazılımlar tek başına kullanılmaya yetmemektedir. Bu yazılımlar topladıkları verileri ana sistemde kurulu olan Stok-Cari programlarına gönderme tarafında kullanılır.