Bilginin Girişi; verilerin dış ortamlardan bilgisayarın içine girmesini sağlayan elemanlardır. (Örnek: fare, klavye, kamere vb.),
Bilgisayar; kendisine yüklenmiş programlar ile çeşitli veri ve bilgileri depolayan, kullanıcı tarafından istenildiğinde bu verileri ve bilgileri gösteren, hızlı ve verimli çalışan elektronik bir cihazdır. Bilgisayar aldığı veriyi girdi olarak alarak bilgi şeklinde çıktıya dönüştürmektedir. Bu verilerde aritmetik ve mantıksal işlemler yaparak çıkış bilgilerini kullanıcıya iletir.
Donanım
Donanım, bilgisayarın fiziksel kısmıdır. Gözümüz ile görebiliriz. Örnek verecek olursak ekran, sabit disk (hard disk), fare, yazıcı, bellek, klavye, mikroişlemci, tarayıcı vb. verilebilir. Kişisel bilgisayarların temel donanım kısımları kasa adını verdiğimiz fiziksel donanım aygıtı içine monte edilebilir.
Yazılım (Software)
Yazılım, donanım elemanlarını kullanmak için gerekli programlardır. Belirli işlemleri yapmak için kullanıcı ya da bilgisayarın çalışması için bilgisayara kurulur. Mesela makale yazmak için kullandığımız kelime işlem programları (Microsoft Word) örnek olarak verilebilir. Bilgisayarlarda verimli çalışmak istiyorsak donanıma uygun yazılımlar kullanmamız gereklidir. Teknoloji geliştikçe üretilen bilgisayarlardaki yazılımlar eski dönemlerin yazılımlarından farklı olmaktadır. Donanım ve yazılım birbirlerine geliştirerek sınırlarını her geçen gün artırmaktadır.
Bilgisayar Nasıl Çalışır ?
Bilgisayarın tarihi çıktığı ilk andan beri her geçen zamanda değişmiş ve değişmektedir ancak bilgisayarın gelişmesinde 4 temel öge hep aynı kalmıştır.
Bilginin Saklanması; verilerin kalıcı ya da bir süreliğine saklandığı kısımdır. (Örnek: Hafıza işlemleri, Har disk vb.)
Bilginin İşlenmesi; girişten giren verilerin merkezi işlem biriminde işlenir ve çıkış birimine aktarılır. (Örnek: Beyni kısacası CPU)
Bilgininin Çıkması; bilgisayar çeşitlerinde işlenmiş verilerin dış ortama aktarılmasını sağlayan elemanlardır.(Örnek: Çıkış Birimleri Monitör/ekran, Printer/yazıcı)
Bilgisayar Kuşakların hepsinde bulanan ve en önemli yazılım parçası olan işletim sistemidir.(DOS)Dosyalarınızı kopyalamak, dosyalarınızı silme ve diğer dosya işlemleri gibi ya da programlarınızı çalıştırma, bellek yönetimi, donanımlarınızı yönetme ve bunun gibi birçok önemli özellik işletim sistemlerini kapsar. Tabi ki bilgisayarınızla işletim sisteminizin uyumlu olması gerekmektedir. En çok tercih edilen işletim sistemlerine örnek verecek olursak Windows XP, Windows2003, Windows Vista, Windows 7 çeşitli Linux sürümleri, Unix ve Mac OS verilebilir.
Bilgisayar aritmetik işlemler olarak toplama, çıkarma, çarpma, bölme, atama vb. veya mantıksal işlemler olarak ve, veya, değil vb. işlemleri gerçekleştirebilmektedir. Tüm veri yapılar sayısal, sözel, resim veya ses vs. barındırsa da, bilgisayarda bu veriler üzerinden işlem yaparken sayısal ve mantıksal eşdeğerine çevrilerek işlemler yapılmaktadır.
Bilgisayarda Bilinmesi Gereken Bazı Kavramlar
RAM (RANDOM ACCESS MEMORY)
Ram, bilgisayardaki dosyaların hızla yazılıp ve hızlıca okunmasına sağlayan depolama bellek aracıdır. Örneğin yazmakta olduğunuz bir Word belgesinin, bilgisayarınızı RAM’ inde saklanır.
ROM (READ ONLY MEMORY)
Rom, (sadece okunabilir bellek) olarak tanımlanmaktadır. Hafızaya iletilmiş program sadece bir kez atılır ve kullanıcı tarafından bir daha değiştirilemez bellek türüdür. Örneğin bilgisayarın başlatılması ve çalışmasını etkileyen kodlar Rom’ da saklanır.
CPU (CENTRAL PROCESSİNG UNİT)
CPU, aritmetik ve mantıksal işlem yapan işlemci ya da bilgisayarın verilerin işlendiği ve kullanıcı tarafından verilen yazılım komutlarını çalıştıran bölümdür. CPU, makine dili olarak bilenen Assembly ve 0 ve 1’lerden oluşan kod sistemleriyle çalışmaktadır.
COMPİLER
Compiler, basit bir dildeki kodu istenilen başka bir kod haline çeviren programlardır. Üretilmiş bu kod ortama göre çalıştırılabilir kod anlamına gelmektedir. Örneğin C dilinde yazılan bir programı Assembly diline çeviren programlara derleyici(compiler) adı verilebilir.
BUG
Bug, programda veya ilgili donanım kısımlarında ki elektrik sistemlerinde meydana gelen hatalardır. Debugging işlemi ise bu hatalarının düzeltilmesidir.
BUFFER
Buffer, bilgisayarda veri ya da bilgilerin geçici olarak depolandığı yerdir.
DOS (DİSK OPERATİNG SYSTEM)
Dos, bilgisayardaki disk ve onunla ilgili işlemleri yapabilmesi için kullanılan programlardır.
CURSOR
Cursor, bilgisayar ekranında üzerinde işlem yapılan yeri gösteren işarettir.