Demiryolu araçları, nakliye konteyner
RFID, ingilizcesi Radia Frequency Identification tanımın baş harflerini kullanılarak oluşmaktadır. Hareketli veya sabit nesnelerin kablosuz bir şekilde tanımlanması ve takip edilmesini sağlayan Radyo Frekanslı Tanıma teknolojisidir. Artan talepler doğrultusunda, iş dünyası içerisindeki karmaşıklığın çözüme kavuşmasında, bilgi toplanmasında, ürün kontrolleri, sayım ve düzenlemelerde bu teknoloji en çok tercih edilen sistem konumundadır. Radio Frekanslı Tanıma Teknolojisi iş yaşamını kolaylaştırmanın yanı sıra maliyetlerin azalması, iş akışının hızlandırılması, verimlilik ve karlılığın arttırılması gibi birçok noktada da fayda sağlamaktadır.
RFID Kullanım Alanları
İzleme ve tanımlama için kullanılan bir teknolojidir. Örnek olarak:
Giriş Kontrollerinde kullanılır. Örnek olarak:
Ödeme ve Depolama için kullanılır. Örnek olarak:
Sahteciliğe karşı kullanılır. Örnek olarak:
Radyo Frekanslı Tanıma Sistem Bileşenleri Nedir?
Radio Frekanslı Tanıma Teknolojisi, temel olarak etiket ve okuyucudan meydana gelmektedir. Ayrıca destek bileşenler olarak anten, veri tabanı, güç kaynağı, kablolar ve geliştirme kitleri de sistemde yer almaktadır.
RFID Etiketleri
RFID etiketleri, bir Radio Frekanslı Tanıma Teknolojisi sisteminde tanımlanacak olan tüm nesnelerin üzerine ya da içine doğrudan yerleştirilebilir. Bu sayede ürün Radio Frekanslı Tanıma Teknolojisinin kapsama alanına girdiğinde tanınması sağlanır ve etikete kaydedilmiş olan bilgilere kolaylıkla ulaşılabilir. bu etiketi, radyo frekansı ile yapılan sorguları almaya ve cevaplamaya olanak sağlayan bir silikon çip seti, anten ve kaplamadan meydana gelir.
RFID etiketi temel olarak iki parçadan oluşmaktadır. Sinyalleri göndermek ve almak için bir anten ve bilgilerin depolanması için yerleştirilmiş bir Radio Frekanslı Tanıma Teknolojisi çipi. Buna ek olarak bazı bu etiketlerinde güç kaynağı da bulunmaktadır. RFID okuyucusu ile okunması istediğimiz varlık arasındaki iletişim, etiket ve Radio Frekanslı Tanıma Teknolojisi içerisinde bulunan anten aracılığıyla sağlanır. Çip içerisinde yerleştirilen verilerin Radyo Frenkansı sinyalleri sayesinde okuma işlemi gerçekleştirilir. Yerleştirilen her etiketin içerisinde bulunan çipin kendine ait bir ID numarası bulunur. Radyo sinyalleri vasıtasıyla, etiket temassız olarak bu okuyucu tarafından algılanır. Ve belirlenen varlığa ait ID numarası okunur. Sonrasında yapılmak istenen işlem gerçekleştirilir.
RFID Etiket Türleri
RFID etiketleri istek doğrultusunda farklı şekillerde tasarlanabilir. Standart olarak kullanılan kağıt şeklindedir. Kullanım alanına ve ihtiyaca göre plastik etiketler gibi farklı tasarımlarda, büyüklüklerde ve şekillerde de üretilebilmektedir. Kendi içlerinde, güç kaynaklarına göre üç çeşide ayrılmaktadır.
UWB ve Mikrodalga frekans aralığı çok fazla kullanılmamaktadır. Genel olarak kullanılan frekans aralıkları Düşük, Yüksek ve UHF olarak bilinmektedir.
Düşük Frekanslı (Low Frequency) RFID Etiketleri
Bu etiketler genellikle 125 – 136 kHz aralığında çalışmaktadır. Pasif olarak indüksiyon yoluyla güçlendirilirler. Okuma mesafeleri çok kısadır. 10 – 20 cm arasında değişkenlik göstermektedir. Kullanım alanı olarak genellikle engebeli ve kirli ortamlar olarak bilinir. Hayvancılık sektöründe oldukça fazla kullanılmaktadır. Düşük frekanslı RFID etiketlerinin dezavantajı ise, düşük bir veri okuma oranına sahip olmasıdır. Kısa menzilli işlemlerde güvenliği sağlamak için bir avantajdır.
UHF RFID Etiketleri
Bu etiketler genellikle 868 – 928 MHz aralığında çalışmaktadır. Ürün izleme ve tedarik zinciri yönetimi için kullanılan en yaygın RFID etiket türüdür. Çok yaygın kullanılmaktadır. Yüksek seviyede okuma mesafesine sahiptir. Maliyet açısından da oldukça uygundur. En büyük dezavantajı ise sıvı ve metallerden dolayı frekansta yaşanan parazit durumudur. Bu nedenle takip ve izleme sistemlerinde kullanılması uygun değildir.
Yüksek Frekanslı (High Frequency) RFID Etiketleri
Bu etiketler genellikle 13.56 MHz frekansında çalışmaktadır. Kullanılması için folyo işlemelerde veya kredi kartı form faktörlerinde yerleşik olarak bulunur. Bina kontrolleri, temassız kredi kartları ve kimlik kartlarında oldukça kullanışlıdır.Yüksek frekansa sahip olduğu için düşük frekanslı RFID etiketlerine göre daha yüksek bir veri okuma hızı sunar. Fakat düşük frekanslı RFID etiketlerinin çevresel faktörlere gösterdiği dayanıklılığı göstermemektedir. Bu etiketlerin dezavantajı, RFID okuyucusuyla düzenlenmiş bir frekans aralığında çalışma zorunluluğunun bulunmasıdır. Tıbbi cihazlar gibi hassas içeriğe sahip olan cihazlarla beraber kullanıldığında performans sorunu yaşanmaktadır. Yüksek frekanslı RFID etiketlerinin hastaneler içerisinde kullanımı elverişsizdir.
RFID Etiket Çip Türleri
RFID Etiketleri içerisinde bulunan çipler, hafıza yapısına göre ikiye ayrılır.
UWB ve Mikrodalga frekans aralığı çok fazla kullanılmamaktadır. Genel olarak kullanılan frekans aralıkları Düşük, Yüksek ve UHF olarak bilinmektedir.
READ – ONLY
Bu çipler fabrikadan hazır olarak çıkmaktadır. Fabrika içerisinde programlanır ve daha sonra değiştirilmesi mümkün değildir. Verileri statiktir. İçerisine çok fazla veri depolanmaz. 96 adet veri depolanmaktadır. Hazır olarak oluşturulduğu için maliyeti ucuzdur.
READ – WRITE
Hem okunur hem yazılır hafızaya sahiptir. Verileri dinamik olarak oluşturulur. 32 KB ile 128 KB arasında veri depolanabilir. Maliyet açısından çok daha pahalıdır.
Radyo Frekanslı Tanıma ve Barkod
Uygulama açısından benzerlik gösterse bile ikisi de farklı teknolojilerdir. En büyük farkları ise barkod, line-of-sight teknolojisi kullanmasıdır. Line-of-sight, barkodun okuması gereken ürüne ait etiketi görmesinin zorunluluğu olarak bilinir. Bu nedenle kullanıcılar, barkod etiketlerini barkod okuyucularaya tutarak okutmak zorundadır. rfid bu teknolojiye gerek duymaz. Okunması gereken etiket, Radio Frekanslı Tanıma Teknolojisi okuyucusunun menzilinde olduğu sürece okunabilir. Barkodların, Radio Frekanslı Tanıma Teknolojisi ye göre dezavantajı bulunmaktadır. Eğer barkod etiketleri çizilir, kararır, darbe alır ya da yırtılırsa okuma işlemi imkânsız hale gelir. Aynı zamanda barkodlar ülke ve firmayı tanımlayacak şekilde sembolize edilir. Taranacak ürüne ait bilgileri içerisinde barındırmaz. RFID ise tüm bu isteklere cevap verebilir.