Projelerin geçici olması sebebiyle belirli bir zaman aralığına sahip olmalıdır. Yani her projede önceden tanımlanmış başlangıç ve bitiş zamanı bulunmalıdır. Örneğin; yol yapımı bir projedir. Fakat yol için yapılan bakım onarım çalışmaları bir operasyondur.
Proje Yönetimi projelerin belirlenen hedeflere ulaşabilmesi için proje çalışmalarına bilgi, beceri, malzeme, araç ve tekniklerin uygulanmasıdır. Projeler fikir aşamasından bitiş aşamasına kadar yürütülen tüm faaliyetleri proje yönetimin süreci kapsamaktadır. Projelerde istenilen amaca ulaşılması paydaşların beklentilerine karşılama düzeyiyle doğru orantılıdır.
Yeni bir ürün ya da hizmetin üretilmesi için geçici faaliyetleri belirlenen zaman içinde yürüten çalışmalara proje denir. Bir projenin proje olarak sayılabilmesi için iki temel özelliği taşıması gerekmektedir.
Projelerin Sınıflandırılması
Projeler her biri birbirinden farklı özelliklere sahip oldukları için hepsini bir sınıf altında toplamak ve tek bir proje yönetimi uygulamak mümkün olmamaktadır. Projeler sınıflandırılırken belirli özellikler dikkate alınarak sınıflandırılmıştır.
- Karmaşıklık Derecesine göre; projeler karmaşıklık derecelerine göre yüksek, orta, düşük, çok düşük olarak derecelendirilmiştir.
- Teknoloji Seviyesine göre; projeler pratik bilgi, mevcut teknolojinin en iyisi, ileri teknoloji ve buluş olmak üzere seviyelere ayrılmaktadır.
- Risk Seviyesine göre; projeler risk seviyelerine göre tehlikeli, yüksek, orta, düşük ve çok düşük olmak üzere seviyelere ayrılmaktadır.
- Proje Sürelerine göre; projeler 3 aydan daha kısa sürüyorsa kısa, 3 ile 9 ay arasında ise kısa-orta, 9 ile 18 ay arasında ise orta-uzun ve 18 aydan fazla projeler ise uzun projeler olarak adlandırılmaktadır.
A Tipi Projeler
A tipi projeler; hâlihazırda bulunan ürün ve hizmetlerde kısa çaplı değişimlerdir. Karmaşıklık derecesi ve risk seviyesi çok düşüktür. Proje süresi 3 aydan az ve süreci yönetmek için pratik bilgi yeterlidir. Bir binanın boyanması A tipi projeye örnek olarak verilebilir.
B Tipi Projeler
B tipi Projeler; kısa süreli projelerdir. Başlangıçlarında kapsamlarında bazı belirtilmeyen noktalar bulunabilir. Risk seviyeleri C ve D tipi projelere göre düşüktür. Küçük işletmelerde ISO 9000 belgesi alınması B tipi projelere örnek olarak verilebilir.
C Tipi Projeler
C tipi projeler; yüksek seviyeli teknoloji gerektirdiği için sonuçları kesin olarak öngörülemeyebilir. A ve B tipi projelere göre daha uzun sürer. Yüksek bütçeli ve risk seviyesi fazladır. Yeni ürün oluşturma ve geliştirme C tipi projelere örnek olarak verilebilir.
D Tipi Projeler
D tipi projeler; insanlığa ve işletmelere elde edilmemiş kazanım ya da avantajlar sağlayan zor projelerdir. İleri teknoloji kullanılarak farklı meslek türlerinin bir araya gelmesi ile yürütülür. Bazı d tipi projeler buluş niteliği taşıyabilir. Yeni Mercedes otomobil tasarımı ve ya genişletilmiş bilgisayar yazılımı D tipi projelere örnek olarak verilebilir.
Proje yönetimi projelerdeki başarı oranı artırmayı hedeflemektedir. Projelerdeki başarısızlıkları ortadan kaldırmak ve sorunların ortaya çıkmalarını engellemek için proje başlangıç aşamasından itibaren farklı bilgi alanlarının proje yönetiminde kullanılması gerekmektedir.