Direkt olarak birebir pazarlama anlayışına sahiptir. Bu pazarlama yöntemi çeşitli açılardan geleneksel pazarlama yönteminden ayrılır. Geleneksel pazarlamada hedeflenen kitleye tanıtımlar medya aracılığıyla yapılmaktadır ve geniş bir kitleye hitap etmektedir. Mobil pazarlamada ise, reklamlar kişiye özel olmakta ve medya aracılığı olmadan direkt olarak iletişime geçilmektedir. Bu iletişimde ise doğrudan pazarlama söz konusudur.
Mobil Pazarlama,interaktif kablosuz cihazları kullanarak kullanıcılara ürünlerin, hizmetlerin tanıtımını yapan, zaman ve mekâna bağlı olmayan, kişisel bilgiler sağlayan ve bu sayede tüm paydaşlar için değer üretebilen pazarlama aracıdır. Mobil pazarlama gelişimi ile , hem dünyada hem de Türkiye’de yeni bir bilişim kavramı oluşmuştur. Bu pazarlamanın asıl amacı, kullanıcılara zaman ve mekân gözetmeden ulaşabilmektir. Diğer bir tanımı ise, mobil cihazlar kullanarak mobil üzerinden yapılan pazarlama yöntemleridir.Mobil pazarlama cep telefonları, akıllı telefonlar vb. cihazlar yoluyla müşterilere veya potansiyel müşterilere ulaşılarak kurum, ürün, hizmet, fikir, eylem ve kişilere ilişkin pazarlama aracılığını yapar.
Mobil pazarlamanın önemi, internetten yapılan pazarlama faaliyetlerinde sınırlı sayıda müşteriye ulaşırken, mobil cihazların daha çok kullanılması sonucu daha çok müşteriye ulaşabilme imkânı sunmasıdır. Müşterilere günün her saatinde ulaşılabilmektedir. Mobil kullanıcılara ait kişisel bilgilerin ve bulunduğu bölgenin bilinmesi sonucu da hedefe yönelik reklamlar yapılmasına olanak verir. Ülkemizde mobilde yaşanan gelişmeler, mobil pazarlamanın internet pazarlamacılığından daha çok kabul görmesini sağlamıştır.
Mobil Pazarlamanın Özellikleri
Mobil Pazarlamanın Amaçları
Mobil pazarlamanın amacı, müşterilere kitlesel bir yolla değil birebir ulaşabilmektir. Bunun için de doğrudan dijital pazarlama kanalı kullanılır.Kullanıcılar için bu pazarlama yönteminin amacı, sadece internet üzerinden değil mobil araçlar yoluyla herhangi bir yerden herhangi bir zamanda satın alınmak istenen ürünün bilgilerine ulaşmak ve satın alma işlemini gerçekleştirmektir. Kısaca, zaman kaybetmeden alışveriş yapabilmek olarak değerlendirilebilir. Bu sayede de mobil araçlar kullanıcılara satın alma konusunda zaman ve enerji kazancı sağlayabilir. Firmalar açısından mobil pazarlama ise, düşük maliyetli, etkileşimli, geri dönüş bilgileri hızlı elde edilebilen, etkileme gücü yüksek olan, kişisel bir pazarlama kanalıdır.
Tüketiciler açısından zamanın kısıtlı bir kaynak olması, mobil pazarlama faaliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Bu yöntemi kullanan firmaların asıl amaçları sürekli farklılaşan hedef kitleye mekândan bağımsız ve günün her saatinde doğrudan ulaşabilmektir. Bunun dışında işletmeler mobil pazarlamayı, marka ve ürün bilinirliğini arttırmak, ürünün benimsenmesini sağlamak, müşteri kazanmak ve dikkatlerini çekmek, doğrudan bir pazarlama yapmak için kullanır.
Mobil Pazarlama Stratejileri Nelerdir?
Mobilin sahip olduğu esneklikle beraber birçok pazarlama stratejisi ortaya çıkmıştır. Lokasyon belirlemek, Barkod Çeşitleri, QR kod kullanımı, bulunduğu ortamı tanıma ve belirleme gibi çok fazla özelliğe sahip olduğu için hedef kitlenin daha doğru belirlenmesine olanak sağlar.
Mobil telefonların ortaya çıkmasından itibaren kullanılmaktadır. Potansiyel müşterilerin telefon numaralarına kampanya mesajları göndererek kullanıcının aklını karışmak için kullanılan yöntemdir. Çok eski bir yöntemdir fakat oldukça etkilidir.
Bu yöntem üzerinden oluşturulan reklamlar da kullanıcının lokasyonu belirlenir. Oluşturulan reklam bu lokasyona göre şekillenir. Örneğin herhangi bir mağazadaysanız yan mağazalar sizin mobil cihazınıza reklam göndermeyi uygun bulabilirler.
Mobil Pazarlama Stratejisi Geliştirirken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Hedef kitlenizi belirlediniz ve bir strateji oluşturdunuz. Belirlediğiniz stratejiyi uygularken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta bulunmaktadır.