Kalitenin Etkileri
- Müşteri memnuniyeti artar
- Pazar payının artmasını sağlar
- Kârın artmasına neden olur.
- Maliyetleri azalmasına yol açar.
- Çalışan memnuniyetini artırır, Yüksek rekabet sağlar.
Kalite Yönetimi; kuruluş içinde kaliteyi amaç edinen, kuruluştaki tüm çalışanların katılımına dayanan, müşteri memnuniyetini referans alan topluma ve kuruluşun içindeki her ferde yarar sağlayan yönetim biçimidir. Kalite sistemi müşteri talepleri ile başlar ve ürünün tasarımdan maliyetine kadar tüm süreçleri kapsar. Kalite yönetimi planlama, kontrol ve geliştirme olarak 3 temel süreçten oluşmaktadır. Bu süreçler:
Kalite Planlama: Kalite planlamada öncelikli olarak müşteri istekleri belirlenir. Beklentileri karşılayacak ürün ve hizmetler üretilerek minimum olası maliyeti kapsayan kalite planları oluşturulur. Sonrasında sürecin tasarımı ve sürecin çalışır hale gelmesi amaçlanmalıdır.
Kalite Kontrol: Bu süreçte performans standartları belirlenir ve ölçüm yapılır. Eğer istenilen performansı karşılayamıyorsa düzeltici önlemler alınmalıdır.
Kalite Geliştirme: Kalite geliştirmede ürünün sürekli olarak iyileştirilmesi sağlanır. Kalite sorunları giderilmeli ve önleyici bir ekip oluşturulmalıdır.
Kalite, bir ürün ve ya hizmetin ihtiyaç ve beklentileri karşılayabilme özelliğidir. Bir ürünün kalite ve kalitesiz olması işletmeyi etkiler. Bu etkiler:
Ürün Doğrulanması
Ürünlerin istenilen şekilde müşteriye gönderilecek haline geldiğini doğrulayan kısımdır.
Muayene, Ölçüm, Test, Ekipman Kontrolü
Ürünün geliştirme, üretim, montaj süreçlerinde kullanılan tüm ölçüm sistemleri kontrollünü sağlar
Uygunsuz Ürün Kontrolü
Uygunsuz ürünlerin ayrılması ve uygunsuzluk incelemesi ile ilgili süreçleri içerir.
Düzeltici Faaliyetler
Kalite yönetimi düzeltici faaliyetler için sorumluluk ve yetkileri tanımlanmış olması gerekmektedir. Kök nedenler tespit edilerek problemin yeniden oluşmaması için tedbir alınmalıdır.
Süreç Kontrolü
Süreçler arası uyumluluk ve ürünün tasarım gereklilikleri gibi kontrol tekniklerini kapsar.
Üretim Sonrası Aktiviteler
Ürün depolanması, teslimatı ve montaj faaliyetlerini içerir.
Pazarda Kalite
Müşteri isteklerinin ve ihtiyaçlarının ortaya çıkmasında bilgi kaynağını oluşturur. Pazardan toplanılan bu bilgiler ile ürünlerin hatalarının düzeltilmesine ve kaliteli bir ürün çıkmasına olanak sağlar.
Spesifikasyon ve Tasarımda Kalite
Halkın isteklerine göre tasarım fonksiyonu bu istekleri teknik spesifikasyonlara çevirir.
Satın Almada Kalite
Müşterinin istekleri doğrultusunda tedarikçi ile alt yüklenicilerde ürünü satın almada ve ürünün müşteriye ulaşım aşamasındaki kalite anlayışıdır.
Süreçlerde Kalite
Hammaddelerin ürüne dönüşüm aşamasında ürün oluşturma ve çalışma şartlarını kapsayan kalite anlayışıdır.
Süreç Kontrolü
Süreçler arası uyumluluk ve ürünün tasarım gereklilikleri gibi kontrol tekniklerini kapsar.
Kalite Kayıtları
Kalite sisteminin etkinliğini ve uygulama sonuçlarını gösteren kayıtlardır. ISO 9000 gereği kalite kayıtları okunaklı, sistematik bir şekilde tanımlanmış ve istenildiğinde ulaşılabilir olmalıdır.
Personel
Kalite farkındalığı için personelin eğitimi, niteliği ve motivasyonu önemli bir ölçüdür. Personelin yetkinliği periyodik olarak kontrol edilmelidir.
Ürün Güvenliği
Ürün, güvenlik açısından test edilmeli, uyarıcı işaret ve talimatlarla son kullanıcı bilgilendirilmelidir.
İstatistiksel Metotların Kullanımı
Ürün yaşam döngüsünde, ölçüm, kontrol, kalitenin gelişmesi için kullanılan istatistiksel metotlardır.
Kalite yönetim sistemlerinde belgelendirme önemlidir. Müşteri memnuniyeti sağlamak ve kaliteli ürünler ortaya koyabilmek için “Kalite El Kitabı” adında plan dokümanı hazırlanır. Kalite belgeleri, kurumsal iletişimi oluşturma, yönetimin ihtiyaç duyduğu bilgiyi edinme, çalışılan faaliyetlerin geçmişi hakkında bilgi ve delil oluşturmayı sağlar. Kalite belgelerinin uygun ortamlarda saklanabilmesi, gerektiği biçimde kaydedilmesi ve gerektiği anda erişimin sağlanması, kalite sisteminin gereksinimlerindendir.
Dokümanda Bulunması Gereken Kurallar:
Standart veya Standardizasyon; üretimde, anlayışta, yönetimde, ölçme ve deneyde bir örneklik sağlamaktır.
ISO (International Organization of Standardization) kısaca Uluslararası Standartlar Teşkilatıdır. Elektrik ve elektronik konuları dışında bütün konular hakkında uluslararası standartlar hazırlayan bir kuruluştur. ISO’nun günümüzde ki en önemli görevlerinden biri ISO 9000 kalite yönetim standartları gibi uluslararası kabul görmüş standartları hazırlayarak, ticaretin önündeki teknik engelleri kaldırmaktır.
ISO 9000 serisi; işletme faaliyetlerinde müşteri memnuniyetini artırmasına yönelik kalite yönetim sisteminin kurulması ve geliştirilmesine yardımcı olan ISO tarafından yayınlanmış standartlardır. ISO 900 ise; kalite yönetim sistemlerinin kurulması esnasında uygulanması gereken şartları ve beyannameleri esas alan standartlardır. ISO 9001 ve kılavuzları, ISO 9000 serisi olarak adlandırılmaktadır.
ISO 9001 standardını sürekli iyileştirmeyi amaç edinmiş, etkin bir Kalite Yönetim Sistemi oluşturmak isteyen her kuruluş uygulanabilirdir. ISO 9001′ in standardını kullanan kuruluşlara faydaları:
Kalite Yönetimi ERP Yazılımlarının bileşenlerindendir. E-yaz Yazılım Kalite Yönetimi bileşeni ile kalite için gerekli olan bütün takipleri ve kontrolleri sırasıyla izleyebilir, raporlar ve yönetebilirsiniz.
Kalite sisteminin devreye girmesi ile kalite standartlarına aykırı işlemlerin sistem tarafından takip edilmesini, reddedilmesini sağlayabilir, reddedilen işlemler ile ilgili hata düzeltici çalışmaları yapabilirsiniz. Kalite sistemi bir işletmenin genellikle üretim, depo, stok, ar-ge ve sevkıyat ile ilgili operasyonların da kullanılır.