Site içi SEO, başka bir deyişle On-Page SEO olarak bilinir. Web sitemizin iç kısmıyla ilgili yapılan site içi SEO optimizasyonlardır. Site içi olarak tanımladığımız çalışmalara sitenizin yazılımı, paylaşılan içerikler, sayfa düzeni gibi kısımları barındıran bölümdür. Site içi SEO için belirlenen kriter sayısı 70-80 arasındadır. Site içi SEO ne kadar iyi ve anlaşılır olursa kullanıcı da sizin sitenizde o kadar kolay zaman geçirebilir. Bu durum da sizin sitenizin beğenilerek kullanıcı kazanmasına olanak sağlar.
Site İçi Seo Nedir?
İlk paragrafta dediğimiz gibi site içi SEO sitenin iç kısmıyla yani yazılım ve paylaşılan içeriklerle ilgilenen bölümdür. Site SEO yapmak istediğiniz HTML, CSS, JS gibi web programlama dillerine hâkim olmanız en büyük avantajınızdır. Çünkü yazılım kısmında kullanacağınız başlıca diller bunlardır. Bu diller ile web sitenizin düzenini ayarlayarak kullanıcıya kolay ve şık bir site sunmanız kullanıcının size olan memnuniyetini ve kalıcılığını arttırır. Önemli bir diğer nokta ise site içi SEO yapmadan site dışı SEO’ya geçmek, bu sizin için çok riskli bir olaydır. Çünkü siz sitenizin içini tamamlamadan dış kısmıyla ilgilenirseniz iç kısmı boş kalacak ve kullanıcılar bu durumdan hoşlanmayacaktır.
Site içi SEO yapmak için kullanılan yollar şu şekildedir:
Domain Seçimi
Site içi SEO için önemli bir konudur. Seçilen alan adının kullanıcın aklında kalmasını sağlamanız gerekmektedir. Bu yüzden domain adı alırken kullanılan anahtar kelimelere özen gösterilmelidir. Domain adınız ne kadar akılda kalıcı ve etkileyici olursa o kadar çok tanınırsınız.
Sayfa Başlıkları
Çok uzun, anlaşılmayan ve sitenizin başka sayfalarında tekrar eden başlıkların kaçınmanız gerekmektedir. Kullanıcıların sayfa başlıklarını göz önünde bulundurarak sitenizi ziyaret ettiğini biliyorsunuz. Bu yüzden başlıklara konulan anahtar kelimelerin önemi çok büyük olmaktadır. Başlıkları belirlemek için arama motorlarına konuyla ilgili yazılar yazarak karşınıza çıkan önerileri kullanabilirsiniz.
İçerikler
Sitelerinizde bloglar oluşturarak uzman olduğunuz konularda yazılar paylaşmanız arama motorları tarafından dikkat çekerek sitenizin tanınmışlığını arttırır. Yazdığınız içeriğin kendinize özgü ve kopya olmaması gerekmektedir. Kullanıcılara, sizin sitenizde özgün, kaliteli ve diğer sitelerden farklı bir içerik bulabilmelerini sağlamalısınız. Yazdığınız içeriğin ilk 100 kelimesinde anahtar kelimeleri bulundurmaya özen gösterin. Unutmayın, içerik pazarlaması tüm SEO hizmetlerinin kraliçesidir. Site içi SEO için de olmazsa olmazlardandır.
Link Seçimi
Domain adını belirledikten sonra sayfalar arasında dolaşırken verilen linklerin kısa ve anlaşılır olması gerektiğini unutulmamalıdır. Yazılan içerikle ilgili bir link koymak site içi SEO’nun önemli detaylardandır.
https://www.bembilgisayar.com/dijital-pazarlama/ Bu şekilde anahtar adı içermesi her zaman daha etkili olmuştur. https://www.bembilgisayar.com.tr/p=1259/ şeklinde bir link adı çok da doğru değildir.
Sosyal Paylaşım Tuşları
Kaliteli bir içerik ürettiniz fakat ulaştığı kullanıcı sayısı beklediğiniz kadar değil. Sosyal medyada paylaşımlara açarak yazılarınızın daha çok insana ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için yazılarınızın sonuna ya da başına sosyal medya tuşları koymanız kullanıcılara kolaylık sağlayarak yazılarınızı paylaşmalarını sağlayabilirsiniz. Sosyal medya tuşları aynı zamanda arama algoritmaları için de dikkat edilen önemli bir öge haline gelmeye başladı. Site içi SEO için de önemi oldukça büyüktür.
Görsel Optimizasyon
İç seo sayfanızın düzeni ile alakalıdır. Sitenizdeki görsellerin boyutlarının ve çözünürlüklerinin doğru biçimlendirilmiş olması gerekmektedir. Kullanıcılara daha hızlı bir site hızı sunabilmek için görsellerin boyutlarını dikkate almak gerekmektedir. Çok büyük boyuttaki resimlerin 300×300 boyutunda olmalıdır. WordPress bunu kendisi otomatik olarak yapmaktadır. Aynı zamanda SEO açısından yükselmek için özgün görseller kullanmalısınız.
Site İçi Link Paylaşımı
İç SEO için sayfalar arası linklerin paylaşılması önemli noktalardan birisidir. Kapsamlı bir konu hakkında içerik yazmaya başladınız diyelim. Her alt başlığın da tek tek ayrı bir link üzerinde açıklamasını yapacaksınız. Ana makalenizde her yazdığınız alt başlığın linkini vermeniz iç SEO için önemlidir. Bu sayede site içi link paylaşımı yapmış olursunuz. Site içi link paylaşımının en güzel örneği Wikipedia’dır.
Robots.txt
Arama motorlarının sayfalarımızı indexlemek için kullandığı yöntemlerden biridir. Çeşitli yazılımlara daha kolay içerik sağlamak için arama motoru botlarının yönlendirilmesini sağlayan bir tür txt dosyasıdır. Bu dosya txt formatında hazırlandığı için kullanımı oldukça basittir, normal bir not defteri ile kullanılabilir. Robots.txt dosyasının düzenlenerek arama motoru botlarının siteye ulaşması sağlanabilir.
Etiketler
Sayfa başlıkları, alt başlıklar ve içeriklerin yazıldığı metinlerin etiketleri değişkenlik göstermektedir. Yapmanız gereken sayfa başlıkları için H1 etiketi kullanırken bir alt başlıklar için H2 ve H3 etiketleri kullanmalısınız. İçerik yazılarının ise daha düşük bir etiketle yazılması gerekmektedir. Tüm H etiketlerini kullanmanıza gerek yoktur. Etiketler SEO yapısını oldukça etkilemektedir.
Site Hızı
Yüklenme hızı yüksek olan sitelerin, düşük olan sitelere göre sıralama sırasında küçük de olsa bir avantajı bulunmaktadır. Günümüzde insanların sabırsız olduğunu düşünürseniz sizin hızlı bir siteye sahip olmanız tercih edilebilirliğiniz arttırır. Hızlı web siteleri arama motorları ve kullanıcılar tarafından çok daha hoş karşılandığını unutmayın. PageSpeed Insights uygulaması ile site hızınızı ölçebilirsiniz.
Sayfada Kalma Süresi
Sayfada kalma süresi için SEO ile ilgilenen için çok fazla ilgilenilmeyen bir durumdur. Fakat bunun da çok fazla önemi bulunmaktadır. Kullanıcılar sitenizde uzun süre duruyorsa, yatırımlarınıza artı bir puan eklenmiş olmaktadır. Arama motorları, kullanıcıların aradıklarını sitenizde bulduklarını düşünerek yorumlarlar.
Mobil Uyumluluk ve Mobil Hız
Sayfada kalma süresi için SEO ile ilgilenen için çok fazla ilgilenilmeyen bir durumdur. Fakat bunun da çok fazla önemi bulunmaktadır. Kullanıcılar sitenizde uzun süre duruyorsa, yatırımlarınıza artı bir puan eklenmiş olmaktadır. Arama motorları, kullanıcıların aradıklarını sitenizde bulduklarını düşünerek yorumlarlar.
İndex
Arama motoru botları sayfanıza uğradığında sizin sayfanızın bir kopyasını alır ve depolar. Bu depolanan kopyaya ise index denir. Sayfanızın arama motorunda yer alması ve sıraya yerleşmesi olarak bilinir. İndex, sayfanızın geçmişiyle bir ilişki içerisindedir. Ne kadar kalabalık bir geçmişe sahipseniz o kadar üst sırada bulunursunuz.
Özetle Site İçi SEO ;
Dikkat etmeniz gereken en önemli şey kullanıcıdır. Kullanıcılara nasıl daha etkili bir hizmet sunabilirim bunu düşünerek adım atmanız gerekmektedir. Site İçi SEO da size bunu sağlamaktadır. Site İçi SEO özelliklerine ne kadar dikkat ederseniz o kadar yükselir ve tanınırsınız. Çünkü bu yapı Dijital Pazarlama araçlarından olan SEO’nun hemen hemen %30’luk kısmını oluşturmaktadır.