SEO, arama motoru optimizasyonudur. SEO’nun temel amacı, sitenizin arama motorlarında organik olarak üst sıraya çıkmasını sağlamaktır. Sitelerde yer alan bilgi, hizmet veya satışların hedeflenen kitleye ulaştırması sağlar.Arama Motoru Optimizasyonu, web sitenizi arama motorlarına yönelik yapılan iyileştirme ve optimizasyon çalışmalarıdır. SEO peki bunu nasıl yapar? Tam olarak nedir? SEO nasıl işler? SEO en verimli nasıl kullanır? Eğer web siteniz varsa ya da sahip olmak istiyorsanız bu soruların cevaplarını birlikte öğrenelim.
Arama Motoru Nedir?
Günüzüde teknolojinin gelişmesiyle birlikte internet kullanımı da her geçen gün çoğaltmaktadır. İnterneti kullanan kişiler aramalarını yaparken günde en az bir kez arama motorlarını kullanmaktadır. Farklı sitelere ait olan sayfalara erişmek için URL web adresi kullanılır. Bu adreslere ulaşabilmek için, internet kullanıcılarının ihtiyacı bu aramayı arama motorları sayesinde gerçekleştirebilir.
Google, arama motorları arasında en çok bilinen ve en çok kullanılan arama motorudur. Arama Motorları web sayfaları hakkında bilgileri veri tabanında saklayan bir programdır.Bu bilgilere sitenin içeriği, sitede kullanılan anahtar kelimeler, sitenin URL’si, sayfayı oluşturan kod ve ya sayfanın içine ya da sayfa dışına yönlendiren linkler örneklendirebiliriz. Sizin yazdığınız kelimeyi arama motorları veri tabanından süzerek karşınıza çıkarır.
SEO Nedir?
SEO, açılımı Search Engine Optimization türkçe karşılığı ise Arama Motoru Optimizasyonudur. Yani arama motorlarına yönelik çalışmalar için kullanılır. Giriş kısmında belirttiğimiz gibi arama motorlarında ilk sıralarda yer almak rastgele oluşan bir durum değildir. Bunun için belirli kriterleri yerine getirmeniz gerekmektedir. SEO da bu kriterleri belirlemektedir.Kısaca bir tanım yapmamız gerekirse: SEO, arama motorlarında, reklam veren Google Ads (SEM) uygulama sayfalarından sonra, üst sıralarda yer almak için site içi ve site dışı yapılan düzenlemelere ve çalışmalara denir.
Üst sıraya çıkmak için neden bu kadar uğraşılması gereklidir? Alt sıralarda ya da son sayfalarda kalmak bize neden yetmiyor diye düşünecek olursanız şöyle açıklayabiliriz. Herkes kendini tanıtmayı sever. SEO kullanarak kendinizi tanıtabilirsiniz ayrıca internet kullanıcıları son sıralardaki sayfalara pek güvenmez. Üst sıralardaki sayfalar kullanıcılar için daha güvenlidir.
Başka bir açıdan bakalım. Hazırladığınız site dört dörtlük bir site. İçerik, sayfa yapısı, yüklenme hızı tam istediğiniz gibi. Ama sitenize gelen ziyaretçi sayısı günde minimum düzeyde. Bu durumun nedeni ne olabilir? Sitenizi sadece siz biliyorsanız ve reklamını yapmamışsanız nasıl ziyaretçi bekleyebilirsiniz ki? Sayfanızı tamamladıktan sonra onun reklamını yapmanız gerekir ki sitenizin bilinirliği artsın.Basit olarak SEO kurallarından bahsedersek şunları sıralayabiliriz:
SEO Başlıkları ve Açıklamaları
SEO ve İçerik
Siteniz için blog oluşturup uzman olduğunuz konular hakkında makaleler yazmanız hem sitenizi canlı tutar hem de müşteri kazanmanıza olanak sağlar. İçerik pazarlaması temel amacıdır. İçerik her zaman için SEO’nun kraliçesi olarak bilinir. İçeriğiniz ne kadar özgün ve kaliteli ise siz de o kadar kalteli ve diğerlerinden farklısınız. İçeriklere örnek verilecek olursa; Dijital Pazarlama, Barkod Okuyucular, Barkod Çeşitleri, ERP, Yazılım, Voip gibi. Sizin belirlediğiniz bu içerikler hakkında kapsamlı bir bilgiye sahip olmanız gerekir. Çünkü siz, gelen kullanıcılara bu konu hakkında ne kadar bilgili olduğunuzu göstermelisiniz. Bu sayede ziyaretçiniz o konu hakkında kısa yoldan bilgiye ulaşır ve sizin devamlı takipçiniz konumuna gelir. Böylelikle müşteri kitlesi oluşturmuş olursunuz.Hazırladığınız bir içeriğin etkili olması için, arama motorlarında içerikle ilgili arama yapıldığında üst sıralar da çıkması gerekir, işte bunun için ihtiyaç duyduğunuz şeye SEO denir.
Anahtar Kelimeler
İçeriğinizin ana konusu olarak da düşünülebilir. Belirlediğiniz anahtar kelimeler yazınız için büyük bir önem taşımaktadır. Hatta yazınızın kilit noktası olarak bile düşünülebilir. Google üzerinde yapılan aramalarda genellikle kelime uzunluğu 1-3 arasında değişmektedir. Bu kelimeler sizin anahtar kelimeniz olacaktır. Anahtar kelimeler sayesinde yazdığınız konu hakkında kullanıcıya bir fikir verebilirsiniz. Düşünün şimdi. Diyelim ki sevgiliniz için hediye alacaksınız ve kolye almayı planladınız. Google üzerinde ilk aratacağınız kelime ‘kolye siparişi’ olur. Bu iki kelime aslında anahtar kelimelerdir.Peki, doğru anahtar kelimeyi nasıl seçebiliriz? İlk olarak kendinize güvenmekten vazgeçin. Çünkü yanılabilirsiniz. Anahtar kelimelerle ilgili analizler yapın. Genel ifadelerden daha çok belirleyici ifadeler bulmaya çalışın. Mesela araba yerine araba markaları şeklinde bir anahtar kelime belirleyin. Aynı zamanda gereksiz kelime tekrarından kaçının. SEO için en önemli konu anahtar kelimelerdir. Anahtar kelimelere güvenin. Çünkü onlar sizi her zaman öne çıkartacaktır.
Sosyal Ağlar
SEO için olmazsa olmazlardan biri de sosyal medyadır. Bu platform üzerinden yaptığınız her etkileşimin SEO açısından önemi bulunmaktadır. Sosyal medya üzerinde ne kadar aktifseniz SEO için de o kadar öndesiniz. Paylaştığınız her içeriğin markanızı yansıttığını unutmayın. Bu paylaşımlar sayesinden kullanıcıların sizi tanıyarak size olan güvenlerinin artabileceğini biliyorsunuz. Kaliteli içerik yazarak sosyal medya üzerinden paylaşın ki, kullanıcılar sizi fark etsin. Sizi ziyaret ederek bir daha sitenize uğramamalarını kimse istemez. Bu yüzden kullanıcıların size olan bağımlılığına dikkat etmeniz gerekmektedir. Sosyal medya platformu olarak birçok yöntem bulunmaktadır. Facebook, Twitter, Instagram, Youtube ise bunların başında yer almaktadır. Hepsinin kendine ait bir kullanıcı kitlesi vardır. Bu kullanıcı kitlesinin istekleri doğrultusunda hareket etmeniz gerekir. Kullandığınız #hashtag yapıları sizin anahtar kelimelerinizdir. Dikkatli seçilmesine özen göstermelisiniz.
Tasarım ve Kodlama
SEO her zaman basitlikten ve sadelikten yanadır. Yaptığınız tasarımların basit ve anlaşılır olması gerekmektedir. Gelen kullanıcı sayfa üzerinde kolay bir şekilde gezebilecek şekilde düzenlemelisiniz. Şık ve basit bir tasarım yaparak dikkat çekebilirsiniz. Ayrıca yaptığınız tasarımların çok fazla göz yormayacağına dikkat etmeniz gerekli. Çünkü kullanıcılar sizi sadece içerik açısından değil her yönünüzle değerlendirerek sizden memnun kalırlar. Sitenizin açılması yani tam olarak yüklenmesi gereken süreye dikkat etmelisiniz. Çok büyük resimler ya da bol miktarda resim sitenizin hızını azaltır. Özellikle navigasyon menüsüne özen gösterin. Bu menü üzerinde bulunan bölümler kullanıcının yol haritası olduğunu düşünün ve onun ilgisini çekebilecek düzeyde hazırlayın.
SEO ve Dizinler
Farklı sitelerde sizin sitenizin referans olarak gösterilmesi sizin için oldukça faydası olan bir durumdur. Yani farklı sitelerde sizin reklamınızın yapılması olarak düşünebilirsiniz.Sitenizi yeni kurdunuz diyelim. Bu sitenin 6 ila 4 hafta gibi bir süre içerisinde Google üzerinde indexlenmesi beklenir. İndexleme, arama motorlarının kurmuş olduğumuzun siteyi veri tabanlarına kayıt etmesi olarak bilinir. İlk kurduğunuz sitenin de veri tabanına kaydı beklenir. Fakat bunu kısa sürede halledebilirsiniz. Arama motorlarına da kendi sitenizde bulunan yazı ile ilgili anahtar kelimeyi yazın ve karşınıza çıkan sitelerden en iyi olanlara tıklayın. Bu tıkladığınız sitelerin PageRank değerleri 5 ve üzeri olmasına dikkat edin. Daha sonra bu site sahipleri ile kendi sitenizin linkini paylaşmaları için konuşun. Eğer paylaşırlarsa sizin siteniz daha da önce Google tarafından indexlenmiş olur. Dizinler bu yüzden önemlidir.
Backlink-Domain Adresleri-Linkler
Back-Link diğer sitelerin sizin sitenize ait linki bağlantı olarak vermesidir. Bu arama motorları için önemli bir detaydır. Site Dışı SEO’nun en önemli eklentisidir. Sizin backlink sayınız kalitenizi gösterir. Fakat her siteden backlink almak çok doğru değildir. Aldığınız backlinklerin kalitesine önem vermelisiniz. Arama motoru botlarının sıralama sırasında öncelik verdiği bir durumdur.Domain adreslerinizin sizi tanıtması gerekir. Yaptığınız işle alakası olmayan bir domain adresi SEO açısından negatiflik taşır. Bu nedenle kullandığınız domain adreslerinin anlaşılır ve sizi ifade ettiğine emin olur.Sayfalar arası geçişler sırasında verdiğiniz linkler ise diğer dikkat edilmesi gerken konudur. Verdiğiniz linklerin alakasız olması SEO açısından iyi değildir. Linklerinizin içerisinde anahtar kelimeleri bulundurmanız gerekir. Doğru bir şekilde link vermek ise şu şekildedir: https://www.bembilgisayar.com/dijital-pazarlama/ Bu şekilde anahtar adı içermesi her zaman daha etkili olmuştur. https://www.bembilgisayar.com.tr/p=1259/ şeklinde bir link adı çok da doğru değildir.
Etiketler
SEO için önemli bir detaydır. Verilen başlığın, açıklamanın ve sayfa linkinin konumu ve duruşlarına dikkat etmek gerekir. Google da arama sonuçlarında çıkan mavi yazılar sizin başlığınız dır. Bu yazıların dikkat çekmesi gerekmektedir. Bu yüzden yazdığınız başlıkların can alıcı olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Anahtar kelimelerinizi burada kullanmalısınız. 65 karakter sınırı bulunmaktadır. Description kısmı ise başlığın ve site linkinin altında bulunan açıklama kısmıdır. Kullanıcılar başlıktan sonra ilk baktıkları kısımdır. Araştırdıkları konuyla alakalı yazılar mı var yoksa alakasız şeyler mi yazılı? Bunun farkında olmak için ilk buraya dikkat ederler. Yazdığınız açıklamanın ve başlığın etkileyici olması gerekli. Can alıcı olsun ki kullanıcılar sitenize giriş yapsınlar. Açıklama kısmında bulunan karakter aralığı 100 – 150 ile sınırlıdır. Bu kısımları SEO kriterlerine uygun olarak hazırlamalısınız.Kullanıcı sitenize girdi. Açıklamanız ve başlığınız o kadar etkileyiciydi ki size ikna oldu. Şimdi kullanıcının ilgisini çekmek için başlıkların, alt başlıkların, açıklamaların büyüklükleri, konumlarına dikkat etmeniz gerekli. Bunlar için ise H etiketleri kullanılır. Başlıklar için H1 etiketi kullanmanız size artı sağlar. Alt başlıkları için H2 ve H3 açıklamalar için ise daha düşük H4 H5 etiketleri kullanmanız gerekir.
Özetle SEO ;
Dijital Pazarlamanın en etkili başlıklarındandır ve önemli bir çalışmadır. Bir tavsiye vermek gerekir ise: Türk gibi başlayın, Amerikalı gibi düşünün, Japon gibi planlayın. Mümin Sekman’ın “Türk gibi başla İngiliz gibi bitir.” sözünü alıp geliştirmesiyle ortaya çıkmış bir düşüncesidir bu durum. Biz bunu şuan SEO üzerine yorumlarsak eğer; Amerikalılar gibi düşünmemiz gerekir. Çünkü onlar pazarlama konusunda herkesten daha iyidir ve sizin yaptığınız siteyi pazarlamanız gerekir. Japon gibi planlayın, SEO kurallarını dikkate alarak adım adım her şeyi doğru şekilde yapın. Türk gibi başlayın, genetik olarak pratik düşünme zekâsına sahibiz. Bunu elinizden geldiği kadar verimli kullanmaya çalışın.