Bilgisayar çeşitleri kullanım alanlarına göre farklılık gösterir. Teknolojinin gelişmesi ile birbirinden farklı işleve sahip birçok bilgisayar çeşidi ortaya çıkmıştır. Bilgisayar çeşitleri kullanım alanları, sunmuş olduğu performansa, kapasiteye ve kullanım alanına göre birbirinden ayrılmıştır. Bilgisayarlar çok küçük ya da çok büyük bir yapıya sahip olabilirler. Süper-bilgisayar adı verilen, çok büyük hesaplamalar yapan ve içerisinde birçok işlemci bulunan bilgisayarlar bir çeşit olarak gösterilebilir. Bazı bilgisayarlar ise bu bilgisayar çeşidi yanında çok daha küçük kalmaktadır. Bu bilgisayarlar, arabalara, televizyonlara, hesap makinelerine ve ev aletlerinin içerisine gömülmüş bir halde bulunur. Düşününce bilgisayar dediğimiz kavramın sadece kullandığımız masaüstü ve laptop bilgisayarlar olmadığını fark edebiliyoruz. Bilgisayarlar şuan hayatımızın çok büyük bir kısmında yer aldığını söyleyebiliriz.
Masaüstü Bilgisayarlar
Bilgisayar dediğimizde aklımıza gelen ilk bilgisayar türüdür. Hemen hemen her alanda kullanılmaktadır. İş yerlerinde, okullarda, kütüphanelerde, internet kafelerde ve daha birçok yerde bulunmaktadır. Küçük ya da büyük boyutlara sahip olabilir. Genelde masa üstünde durur bu nedenle masaüstü bilgisayar denilmiştir. Ekran, fare ve klavye bilgisayar ile bütünleşmesiyle elde edilen cihaz masaüstü bilgisayar olmaktadır. Masaüstü bilgisayarlarına kolayca ekleme yapılabilmektedir. Diğer bilgisayar çeşitleri arasında en ucuz olanıdır. Aynı özelliklere sahip bir masaüstü ve dizüstü bilgisayarı karşılaştırdığınızda masaüstü çok daha ucuz bir fiyata denk gelmektedir.
Dizüstü Bilgisayarlar
En çok kullanılan 2. Bilgisayar çeşididir. Yapısında bulunan bataryadan güç alarak çalışır. Taşınması ve küçük boyutu sayesinde neredeyse her yerde kullanılabilmektedir. Boyut yapısı normal bilgisayarlara göre daha küçük olduğu için donanım parçalarına erişmek daha zorlu olur. Masaüstü bilgisayarlara istenilen zamanda yükseltme ve parça ekleme işlemi yapılırken dizüstü bilgisayarlarda bu durum söz konusu olmamaktadır.
Sunucu Bilgisayarları
Sunucunun görevi ağ üzerinde bulunan diğer bilgisayarlara bilgi sunmaktır. Özellikle iş ortamlarında çalışanların birbirleri ile dosya alışverişini sağlamak için dosya sunucuları çok kullanılmaktadır. Normal bilgisayar boyutuna sahip olabileceği gibi çok daha büyük bir yapıya da sahiptir. İçerisinde güçlü işlemciler, büyük RAM ve disk blokları bulunmaktadır.
Mini Bilgisayarlar | Netbook
Daha çok okul işletme gibi ortamlarda tercih edilmektedir. Çok kullanıcılı bir yapıya sahiptir. Aynı anda birden çok kullanıcının bağlanabilme olasılığı vardır. Yüksek RAM, hızlı işlemci ve büyük bir disk yapısına sahiptir. Mini bilgisayarları uygun klavye ve ekran ile 100 kişi aynı anda kullanabilmektedir.
Ağ Bilgisayarları
Yerel bir ağ üzerinden, ana bilgisayara bağlı olarak çalışan bilgisayarlar topluluğudur. Birden fazla bilgisayar birbirine bağlı bir şekilde çalışma ortamı oluşturur. Ağ bilgisayarlarının bellek boyutu, işlem gücü ve disk boyutu sınırlıdır. Aynı zamanda ağ bilgisayarları güçlü bir sunucuya bağlı olarak kullanılır.
Tablet Bilgisayarlar
Tek parça ve son derece ekonomik bir tasarıma sahiptir. Ekranlarında dokunmatik algılayıcılar bulunur. Tablet bilgisayarlarda klavye desteği bulunmamaktadır. Cep telefonlarına benzer. Cep telefonlarının çok daha büyük ekranlısı olarak düşünebilirsiniz. İş için çok elverişli değildir. Genel olarak kişisel kullanım için idealdir.
Süpercomputer | Süper Bilgisayarlar
Bilimsel ortamlardaki hesaplamalar ve işlemler için kullanılan bilgisayar türüdür. Nükleer enerji araştırmalarında, hareketli animasyonlarda, meteoroloji gibi alanlarda kullanılır. Sunucu bilgisayarlar ile arasındaki fark süper bilgisayarlarda işlemci gücüne dayalı tek bir çalışma gerçekleşirken sunucularda çoklu kullanıcı yapısı bulunmaktadır.
PDA | Kişisel Dijital Yardımcı
Avuç içi bilgisayarlardır. Bataryalı bir yapıya sahiptir. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar kadar hızlı bir yapıya sahip değildir. Genel olarak günlük işlemler için tercih edilmektedir. Bazı PDA’lar ise daha gelişmiş bir yapıya sahiptir, arama yapmak ve internete bağlanmak gibi. Klavye yerine parmağınızı kullanarak ya da PDA’ya özgü olan kalemle işlemlerinizi halledebilirsiniz.