Arama motorları, 1990 yılında bir üniversite öğrencisi tarafından insanların aradıkları dosyaları bulması için “archie” adıyla ortaya çıkmıştır. İnternet üzerinde araştırılmak ya da görüntülenmek istenilen içeriği aramak için kullanılan bir mekanizmadır. Arama Motorları web sayfaları hakkında çeşitli bilgiler toplayan yazılım olarak da bilinir. Bu bilgilere örnekle açıklamak gerekirse sitenin içeriği, sitede kullanılan anahtar kelimeler, sitenin URL’si, sayfayı oluşturan kod ve ya sayfanın içine ya da sayfa dışına yönlendiren linkler diyebiliriz. Toplanılan bu bilgiler dizinlenir ve veri tabanında saklı tutulur. Tüm bu toplanılan bilgiler arama robotu tarafından yapılmaktadır. İnternet kullanıcısı arama yapmak için arama motorunu kullandığında, veri tabanında kayıtlı bilgilerin referanslara bakılır ve sonuçlar geri döndürülür.
Arama Motoru Çeşitleri
Birincil Arama Motorları (Primary Search Engines)
Arama motorları arasında lider konumda sayılan ve birçok servisiyle kullanıcılara kolaylık ve eğlence sunan arama motorudur. Sadece arama motoru olmaması kullanıcılara hesap makinesi, birim dönüştürücü, saat, sözlük, sinema rehberi gibi birçok kullanıcıya seçenek sunmaktadır. Global sıralamada 2. ve en yüksek trafik aldığı Amerika Birleşik Devletleri’nde lider durumdadır. Alexa verilerinde ise global de 1. Sırada yer almaktadır. Ülkemizde ve dünyada en çok tercih edilen Google dijital markalardan bir tanesi haline gelmiştir.
Microsoft Bing
Bing, eski adıyla Live Search ve MSN Search olarak da bilinmektedir. Google’dan sonra ikinci büyük arama motoru olarak sayılan Bing, Microsoft tarafından 2009 yılından itibaren kullanılmaktadır. Google’dan farklı olarak Google’ın yaptığı gibi site içi ve dışı bağlantıları takip ederek dizin oluşturabilirken, site içeriklerine göre de dizine ekleyebilmektedir. Kullanıcılara çeviri, yazım denetimi, spor sonuçları, uçak bileti takibi ve benzeri reklamlar ve özellik inakanı sağlarlar. Bing ayrıca Android ve iOS gibi mobil uygulamalarda en iyi Google alternatiflerinden biridir. Video aramalarında iyi arama motoru olarak sayılmaktadır.
Yahoo!
Google’dan daha öncede var olan yahoo, kullanıcıların günlük kullanım için kullandıkları tercih ettikleri YAHOO SEARCH arama motorudur. Mozilla Firefox gibi tarayıcılar için varsayılan arama motorudur.Yahoo e-posta servisi, çevrimiçi alışveriş merkezi, oyun merkezi, seyahat rehberi vb. konularda kullanıcıya hizmetler vermektedir.
Yandex!
Rusya’nın en çok kullandığı arama motoru olan yandex, harita, e-posta, analiz, bulut depolama ve mobil uygulamalar benzeri birçok ücretsiz servisle kullanıcılara hizmet vermektedir Google arama motorunda olduğu gibi, resimlerde, videolarda ve haberlerde arama yapmanızı sağlar.
İkincil Arama Motorları (Secondary Search Engines)
İkincil arama motorları daha küçük kitlelere hitap ederken, birincil arama motorlarına göre sitelere fazla trafik sağlamazlar. Bölgesel ve özel aramalar için kullanılışlıdır. Lycos, LookSmart, Miva, Ask.com örnek olarak verilebilir. Sitenizin arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını istiyorsanız ikincil arama motorlarını göz önüne almalısınız.
Ask.com
Ask Jeeves olarak bilinen Ask, basit bir soru ya da soru biçimli aramalar için kullanılan ve kullanıcıların beğenisini kazanan uygulamadır. Soru olarak sorulmayan bir soru cümlesi ya da kelimesi girseniz bile, arama sonuçlarını döndüren ancak olmadığı takdirde benzer sonuçları bir araya getiren bir arama motorudur.
Kendi İçinde Arama Motoruna Sahip Olan Web Siteleri
Google gibi gün geçtikçe büyüme kapasitesi olan sosyal medya platformudur. Kullanıcıların site içinde arama yapmasını kolaylaştırması için arama motoru bulunan ve daha da gelişmesi için çalışmalar yapılmaktadır.
Youtube
Birincil arama motoru olmasa da Dünya’nın en büyük ikinci arama motoru olarak varsayılan YouTube oldukça geniş bir bilgi bankasına sahiptir. Google içinde hizmet vermesinin de bu büyümede etkisi olmasına rağmen gelecekte tam anlamıyla arama motoruna dönüşebilir. Asıl amacı kullanıcılar tarafından yüklenen videoları en iyi ve en hızlı şekliyle sunmak diğer insanların ulaşmasını sağlamaktır.
Wikipedia
Yazılı içerik açısından dünyanın en çok bilgi bankası durumunda olan Wikipedia, her arama sonucunda görüntülenen içeriğiyle sanal ortamda yüksek bir güce sahiptir. Dijital ansiklopedi diyebileceğimiz bu site hem İngilizce hem de farklı dil destekleriyle geniş ve zengin bir bilgi bankasıdır.