Sosyal Kanal olarak Facebook, insanların birbiriyle iletişim kurmasını sağlayan, bilgi alışverişi ve paylaşımların yapıldığı aynı zamanda pazarlama için kullanılan bir platformdur.
Sosyal Medya ; Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, Pinterest gibi birçok uygulama ve web sitesinde yaptığımız paylaşımları tanıtmak için kullandığımız platformların genel tanımıdır. Yani sosyal medya kanalları insanların birbiriyle iletişime girmesi için kullanılan bir tür web tabanlı uygulamalar ve sitelerdir. Sosyal Medya ile ilgili genel bir tanım yoktur. Çünkü herkes kendine göre yorumlayarak ve anlam katarak sosyal medyayı açıklayabilir. Fakat en çok bilinen yönü, sosyal medyanın hayatımızı oldukça kolaylaştırması ve hızlandırmasıdır.
Sosyal Medya Nedir ?
Günümüzde Sosyal Medya kullanmayan çok az insan vardır. Sosyal Medya hayatımızın olmazsa olmazlarından biri haline gelmiştir. Hatta sık sık şu soru ile karşılaşılabilir. Sosyal Medya olmadan önce biz ne yapıyorduk?
Sosyal medyada, kullanıcılar tarafından oluşturulan bilginin anlık, basit ve karşılıklı olarak paylaşılmasını ve ulaşılmasını sağlayan bir medya biçimidir. Bu terimin tam olarak açıklanabilmesi için ilk önce sosyal ve medya ne demek bilinmesi gerekmektedir. Medya; Türk Dil Kurumu’na göre medya, iletişim ortamı ya da iletişim araçları olarak tanımlanır. Televizyonlar, radyolar, gazeteler gibi daha geleneksel medya biçimleri örnek olarak verilebilir. Sosyal terimi ise; diğer insanlarla etkileşime geçmek olarak tanımlanır. Sosyal ve Medya terimlerini birleştirdiğimizde ise karşımıza şu tanım çıkmaktadır. Sosyal Medya, insanların hem bilgi paylaşıp hem paylaşılan bilgileri tüketerek birbiriyle etkileşimde bulunmalarını sağlayan web tabanlı iletişim araçlarıdır. Çok geniş bir tanıma sahiptir. Fakat sosyal medyanın da çok geniş bir alana sahip olduğunu unutmamak gerekir.Geleneksel medyadan oldukça farklıdır. Çünkü sosyal medya yaşayan bir iletişim aracıdır. Gazete, televizyon gibi geleneksel medyadan farklı olarak bilginin anında paylaşılması mümkündür. Ve karşılıklı etkileşimin söz konusu olduğu bir durumdur. Bu da geleneksel medya için çok ileri bir teknolojidir.
Sosyal Medyada, kullanıcı odaklı bir iletişim aracıdır. Herhangi bir sınırlama barındırmaz ve herkesin söz sahibi olduğu bir mecradır. Eğer doğru kullanılırsa getireceği sesin büyüklüğü oldukça fazla olur. Özellikle markalar için oldukça önemli bir konumdadır. Kullanıcı üzerinde olumlu ya da olumsuz etkileri çok hızlı bir şekilde görülmektedir.
Sosyal Medyanın Platformlarının Ortak Özellikleri
Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, Pinterest gibi sosyal medya kanalları hemen hemen hepsi aynı özelliklere sahiptir. Bu özellikler şu şekildedir:
Kişileştirmeler: Sosyal Medyanın Kanalları genellikle kullanıcılara profillerini düzenlemek, arkadaşlarını ve takipçi listeni ayarlamak, haber akışında karşılarına çıkan gönderileri belirlemek için sağladığı esnekliktir. Kullanıcılara kendi ayarlarını yapabilmek için imkân sağlar.
Bildirimler: Kullanıcıları herhangi bir konu hakkında bilgilendiren bildirimlerin oluşturulması, o uygulamanın veya web sitesinin kesinlikle sosyal medya olduğunu gösterir. Kullanıcılar bu bildirimlerin düzenlenmesi konusundaki tam yetkiye sahiptir. İstemedikleri bilgileri engelleyebilirler.
Beğenme Tuşları ve Yorum Bölümleri: Sosyal Medyada etkileşime geçmenin en yaygın yoludur. Bu şekilde düşüncelerini paylaşarak diğer kullanıcılarla iletişime geçerler ve kendilerini ifade ederler.
Haber Yayınları: Sosyal Medyayı kullanan diğer kullanıcılarla etkileşim halinde olmak ve bilgi paylaşmak için kullanılır.
Kişileştirmeler: Sosyal Medyanın Kanalları genellikle kullanıcılara profillerini düzenlemek, arkadaşlarını ve takipçi listeni ayarlamak, haber akışında karşılarına çıkan gönderileri belirlemek için sağladığı esnekliktir. Kullanıcılara kendi ayarlarını yapabilmek için imkân sağlar.
Bildirimler: Kullanıcıları herhangi bir konu hakkında bilgilendiren bildirimlerin oluşturulması, o uygulamanın veya web sitesinin kesinlikle sosyal medya olduğunu gösterir. Kullanıcılar bu bildirimlerin düzenlenmesi konusundaki tam yetkiye sahiptir. İstemedikleri bilgileri engelleyebilirler.
Beğenme Tuşları ve Yorum Bölümleri: Sosyal Medyada etkileşime geçmenin en yaygın yoludur. Bu şekilde düşüncelerini paylaşarak diğer kullanıcılarla iletişime geçerler ve kendilerini ifade ederler.
Sosyal Medya Kanalları
Haberleşme ağının en güçlü örneklerinden biridir. Oldukça aktif kullanıcıya sahiptir. Güçlü bir reklam aracıdır. Kullanıcıların %50’den fazlası mobil üzerinden erişim sağlar.
Genç bireyler tarafından daha çok tercih edilmektedir. Günde yaklaşık 55 milyon fotoğraf paylaşımı ile oldukça bilinen bir uygulamadır. Kullanıcılar günlük olarak mobil üzerinden giriş yaparlar.
İş dünyası için oluşturulan bir platformdur. Kullanıcıların açık CV paylaşımları yaptığı, iş fırsatları yakaladığı, ünlü kuruluşların CEO’ları ile iletişime geçebilecekleri bir ortamdır.
Oldukça yeni bir platformudur. Fakat yakın zamanda 2. En büyük görsel arama motoru olarak karşımıza çıkması beklenmektedir. Kullanıcıların görsellerini paylaşmaları için kullanılan bir uygulamadır.
İşletmeler Neden Sosyal Medyaya İhtiyaç Duymaktadır?
Sosyal Medya işletmelerin kendilerini tanıtması için bulunmaz bir mecradır. İşletmelere sağladığı faydaları şu şekilde sıralayabiliriz.
- Sosyal Medyada paylaşılan bir içerik sayesinde hedeflenen trafikte artış yaşanır. Müşterilerinize ve potansiyel müşterilerinize ulaşabileceğiniz en etkili yöntemdir. Paylaştığınız gönderiler ile kullanıcılar web sitenizi ziyaret eder ve hedeflediğini trafiği en kısa zamanda elde edilmesine yardımcı olur.
- İşletmelerde kullanılan Sosyal Medya, sitenizin SEO’sunu güçlendirir. SEO, arama motorlarındaki sıralamanız için kullanılır. Paylaştığınız içeriklerin büyük önemi vardır fakat siteniz trafik almazsa alt sıralara düşebilirsiniz. Bu nedenle gönderilerinizi sosyal medyada paylaşmanız trafiğinizi arttırdığı gibi SEO açısından sitenizi de yükseltir.
- Aktif kullanılan sosyal medya, kullanıcılarla olan etkileşimi arttırır. Düzenli olarak her gün yaptığınız paylaşımlar kullanıcıları etkilemektedir.
- Sosyal Medyanın sayesinde müşterilerinizden hızlı geri dönüşler alabilirsiniz. Bu da müşterileri beklemekten kurtarır. Müşterinin olumsuz geri dönüşünü anında fark ederek ürününüzü ya da hizmetinizi düzeltme şansınız çok yüksek olur.
- Güçlü bir sosyal medyanın varlığınızın olması marka bilinirliğini etkiler. Siz ne kadar aktif ve kalıcı olursanız, markanızın bilinirliği de o kadar artış gösterir.
- Rekabetçilerinizi tanıma şansınız artar. Siz ne kadar sosyalleşirseniz rakipleriniz de o kadar sosyalleşir. Yaptıkları gelişmeleri anında takip ederek onlardan daha iyi bir konuma ulaşabilirsiniz.
- Sosyal Medya Pazarlamacılığını kullanmanız satış oranlarınızı arttırır. Hedef kitlenize uygun reklamlar yayınlayarak müşteri çekebilirsiniz. Yaptığınız reklamlar size müşteri kazandırdığı gibi satış oranını da arttırır.
Sosyal Ağ ve Sosyal Medyanın Arasındaki Fark Nedir?
Sosyal Medya ve Sosyal Ağ terimleri genel olarak birbiri yerine kullanılır. Fakat aralarında çok ince bir fark bulunmaktadır. Sosyal ağ, sosyal medyanın alt birimidir. Aralarındaki farkı daha iyi anlamak için medya ve ağ terimlerini incelemek gerekir. Medya, gerçekte paylaştığımız bilgileri içermektedir. Resim, PDF, video ya da herhangi bir paylaşımın bağlantısı olarak bilinir. Etkileşimde bulunmasanız bile paylaşım yapabileceğiniz bir iletişim aracıdır. Ağ ise, kullanıcıların kim olduğuna ve onlarla ilgili olan etkileşimle ilgilenir. Arkadaşların, meslektaşlarını gibi kullanıcıları içermektedir. Paylaşımlarınızı etkileşimli olarak gerçekleştirirsiniz.
Geleneksel Medya vs. Sosyal Medya
- Sosyal Kanallar üzerinde içerik oldukça önemli bir yapıya sahiptir. İçeriğin kaliteli olması sayesinde firmalar birçok müşteriye ulaşmaktadır. Çünkü hazırlanan reklamlar, paylaşımlar, kampanyalar saniyeler içerisinde binlerce kişiye ulaşmaktadır.Medyanın içerik konusunda geleneksel medyaya göre çok büyük avantajı bulunmaktadır. Burada hedef kitleye ulaşım oranını çok çabuk belirlenebilmektedir.
- Geleneksel medya yöntemlerinde kullanıcıya sadece tek taraflı bilgi akışı gerçekleşmektedir. Kullanıcı ile işletme arasında bir etkileşim bulunmaz ve kullanıcılar sadece dinleyici, okuyucu, gözlemleyici konumundadır. Sosyal Medyanın Yönetimi bu yönden de avantajlıdır. Çünkü sosyal medya üzerinde etkileşim söz konusudur. Kullanıcılar gönderilere yorum yapıp geri dönüşlerini bildirirler. Sosyal medyada kullanıcılar pasif değil aktif bir konumdadır.
- İki medya türü arasındaki diğer bir fark ise maliyettir. Sosyal medyada hedef kitleye ulaşım için daha düşük maliyetler söz konusudur. Geleneksel medyada ise televizyon, gazete gibi medya kanallarına başvurulduğu için maliyet daha yüksek olur.
- Geleneksel medyada geri dönüş değerlendirmeleri ve hedef kitleye olan ulaşma oranı belirli bir zaman içerisinde yapılırken, sosyal medyada bu dönüşler ve oranlar daha kısa sürede yapılmaktadır. Bu da işletmelerin yaptıkları işte doğru yolda olup olmadıklarını belirlemek için daha çabuk harekete geçmelerine olanak verir.
Sosyal Medyanın Geleceği
Gelecek hakkında hiçbir zaman gerçek bir tahmin yapılmamaktadır. Fakat elimizdeki verilerle ve kullanım oranına bakarak sosyal medyanın gelecekte daha bireysel ve daha az gürültülü olacağını söyleyebiliriz. Fazla yapılan paylaşımların azalacağı ve istenmeyen bilgilerin filtrelenebileceği güçlü bir iletişim aracı haline gelecektir. Çünkü sosyal medya hızla gelişmekte ve yayılmaktadır. Medya kanalları ise kendilerine yeni özellikler ekleyerek rakipleri karşısında daha avantajlı konuma ulaşmaya çalışmaktadır. Sosyal medya teknolojisi diğer teknolojiler ile birleşerek hayatımızı daha da kolaylaştıracağını öngörebiliriz.