Dijital Pazarlama kavramına giriş yapmadan önce pazarlama nedir, ilk olarak bundan bahsedelim. Aslında pazarlama; bir ürünün satışını arttırmak, o ürün için saygınlık kazandırmak, o ürünün satılması için stratejiler belirlemekdir. Dijital Pazarlama ise bu kavramın günümüzdeki hali olarak düşünülebilir. Eskiden bir ürünü satmak istediğimizde, o ürünün nasıl tanıtılabileceğini düşünerek, televizyonlara, reklam panolarına vb. tanıtım araçlarına başvurulurdu. Bu kaynaklar hala kullanılıyor fakat bunlara ek olarak Dijital Pazarlamanın bize katmış olduğu birçok tanıtım kanalı bulunmaktadır. Artık ürünü tanıtmak için sosyal medya kanalları olan Facebook ve, Youtube da reklamı yayınlama gibi birçok pazarlama yöntemleri ise örnek olarak gösterilebilecek birkaç kaynak içerisinde yer almaktadır.
Dijitalleşme ve Dijital Pazarlama Nedir?
Dijital Pazarlama; 20. ve 21. Yüzyılları içerisinde hayatımızda ortaya çıkan en önemli gelişmelerden birinin dijitalleşme olduğunu söyleyebiliriz. Dijitalleşme şuan için hayatımızda büyük bir yer kaplamaktadır. Mesela eskiden kütüphanelerden ulaştığımız gerçek bilgilere şu anda bulunduğumuz herhangi bir yerden ulaşabilir ya da dokümanlarımızı kâğıt ortamının dışına çıkarmayı sağlayabiliriz. Yani dijitalleşme birçok alanda karşımıza çıkmakta. Günlük hayatta, sosyal hayatta, çalışma esnasında ya da şirketlerin pazarlama yapılarını düzenleyen bir varlık olarak düşünülebilir. Bu varlık yani dijitalleşme iş dünyasında da çok fazla ilgi çekmektedir. İş dünyasında genelde dijital pazarlama olarak karşımıza çıkar.
Dijital pazarlama, elektronik ortamda ve ya internet kullanarak ürün ve hizmetlerin tanıtılmasıdır. Günümüzde en çok kullanılan ve en gelişmiş olan pazarlama yöntemi olarak bilinir. Aynı zaman da geleneksel pazarlama yöntemlerine göre daha güncel ve şuan da içinde bulunduğumuz teknolojiyle uyumludur. Hemen hemen herkes internete erişebildiği için dijital pazarlama kullanmak günümüzün en büyük avantajlarından biridir. Dijital pazarlama ağırlıklı internet üzerinden pazarlamaya olanak verse bile, internet kullanılmaması durumu için de sms, mms, sabit telefon gibi elektronik cihazları kullanarak tüketicilere hizmet vermektedir.
Dijital Pazarlama Hizmetleri
Günümüz teknolojisiyle paralel olarak ilerleyen dijital pazarlama, akıllı telefondaki gelişmelerin de etkisiyle daha da geniş bir alana yayılmıştır. Genel olarak dijital pazarlama hizmetleri aşağıda belirtilen başlıklar altında toplanmıştır.
SEO
Arama Motoru Optimizasyonu olarak bilinir. Yaptığınız bir sitenin reklamsız bir şekilde büyüyerek arama motorlarında üst sıralara çıkması olarak kısaca açıklanabilir. Kendi sitenizin tanıtımını arttırmak ve Google, Yandex, Opera gibi platformlarda ilk sıralara yükselmek istenildiğinde SEO kullanmanız gerekir. Her arama motorunun SEO kuralları ve algoritmaları bulunur. Başlık nasıl yazılır, SEO’ya uyumlu bir makale nasıl olmalıdır, indexler nasıl gönderilir gibi çeşit çeşit metotların birleşmesi ile oluşur. Tüm bu metotların uygulanması optimizasyon yapılmış olur. Dijital pazarlama için önemli bir başlıktır. Çünkü siz SEO kullanarak kendinizi arama motorlarında en üste çıkartırsanız bu sizin tanınmışlığınızı ve güvenilirliğinizi sağlamış olur.
Sosyal Medya Pazarlaması
Bu yöntem pazarlama konusuna yeni bir boyut kazandırdı. Sosyal medya sayesinde müşteri ile firma arasındaki ilişkilerin daha hızlı olarak sonuca ulaşmasına katkı sağladı. Pazarlamakta olduğunuz ürününüz sosyal medya üzerinde paylaşılarak tanıtımının yapılması, ürün hakkında geri dönüşlerin, kullanıcıların ürün ile ilgili yorumlarının elinize daha hızlı ulaşmasına olanak verdi. Sosyal medya pazarlaması, sosyal medya siteleri sayesinde ürünlerinizin internet ortamında görünürlüğünün artması ve ürün hakkında firmanıza hızlı dönüşler almanızı sağlayan bir süreçtir.
E-Posta Pazarlama
E-Posta pazarlamacılığı aklımıza gelen ilk düşüncedir. Elektronik posta kullanarak pazarlama yapma yöntemidir. Bu yöntem, müşteriler tarafından geri dönüşlerin sağlanabildiği izinli yöntemlerdir. Her gün aldığımız indirim ile ilgili e-postalar örnek olarak gösterilebilir. Reklam, ürün bilgileri, indirim kuponları gibi karşımıza çıkan elektronik postalar örnek verilebilir. Yapılan bu gönderiler sonucunda sizin sitenizin bilinirliği artmaktadır. Aynı zamanda müşterilerin ilgisini çekerek web sitenizin görüntülenme sayısını olumlu yönde etkilemektedir.
İçerik Pazarlama
Bu pazarlama yöntemi kullanılan platform üzerinden bir konu hakkında yapılan araştırmaları sunarak müşterilere o konu hakkında ne kadar bilgiye sahip olunduğu gösterilerek pazarlama yapılma yöntemidir. Tüketiciler için sizin o konuya ne kadar hâkim olduğunuzu onlara bilgi fazlalığı oluşturmadan anlatmanızdır. Buradaki amaç sizin müşteriyi bilgilendirerek, ürün hakkında bilgi vererek müşteriyi kendinize kazandırmaktır. Yani bir içerik hakkında yazıyorsunuz ve bu sizin prestijinizi arttırıyor. Satıştan daha çok müşteri kazanmanıza olanak sağlar.
Bunun için kullanılacak kanallar ise: Bloglar, e-kitaplar- e-broşürler olarak gösterilebilir.
Mobil Pazarlama
Günümüzde 7’den 70’e herkesin kullandığı mobil cihazlar üzerinden yapılır. Kullanılan hizmet ya da ürünün bu kanalla tanıtılması sonucunda bir oluşan, müşteriler ile daha hızlı iletişim sağlanabilen ve iki taraflı iletişimin bulunduğu pazarlama yöntemidir. En büyük avantajı şirketlerin kullanıcılarına en hızlı ve minimum düzeyde maliyet ile ürünlerini tanıtabilmesidir. Mobil pazarlamanın gelişimi ile araçlar hayatımızın her anında bulunan ve aktif olarak kullanılan bir kanal olduğu için gelecekte de çok büyük bir potansiyel pazarlama yöntemi olarak düşünülür.
Performansa Dayalı Pazarlama
Doğru anda doğru kişiye doğru şekilde erişmek olarak açıklanabilir. Markaların performans analizlerini, reklamlarının yönetimini, satış oranlarını ya da medya üzerindeki planlarının tümüyle ilgilenerek işlem başına oluşan maliyeti en aza indirgeyip yüksek düzeyde yatırım sağlamayı hedeflemiştir.
Ölçülebilirliği ve düşük risk barındırması ile çok daha ilgi çekmeye başlamıştır. Şirketler artık gelişim alabileceği durumlarda bulunarak buna göre reklam modelleri kullanmaya başladı. Bu da şirketlerin her yaptığı işleme para vermek yerine gelişim başına para vermesine dönüştü. Ne kadar çok gelişim gerçekleşirse o kadar çok reklama para vermek şirketlerin ya da markaların daha hızlı ve daha karlı büyümesine olanak sağladı.
Online Halkla İlişkiler – Online PR
Online PR, bir markayı, bir ürünü, bir tanıtımı ya da platformu dijital ortamda yönetmek ve geliştirmek için online araçların kullanılmasıdır. Geleneksel yöntemlerde ürünlerin basına ulaşması için kullanılan yöntemlerin dijital ortama dökülmesi halidir. Geleneksel yöntemlere göre dijital ortamda bir ürünü, içeriği ya da benzer bir yapıyı tanıtmak her zaman için daha heyecanlı olmuştur. Siz ya da bu yapıların tanıtımını yapan editörleriniz için bu durum oldukça kolaydır. Fakat her zaman her yere erişemeyebilirsiniz. Bu yüzden bilirkişiye danışarak yardım almanız çok daha mantıklıdır.
Dijital Pazarlamanın Avantajları
Dijital Pazarlamanın Avantajları
- Hitap edebileceğiniz kesim ve rekabet alanlarınızı daha basit belirleyebilirsiniz. Her şey internet üzerinde olduğu için ne gibi tepkiler alınıp ne gibi olaylar yaşandığını daha kolay izleyebilirsiniz.
- İnteraktif bir şekilde kullanıcılarla iletişime geçebilirsiniz. Geleneksel pazarlamada kullanamadığınız bu durumu dijital pazarlamada kullanabilirsiniz. Geleneksel pazarlamada tek taraflı bir iletişim söz konusu iken dijital pazarlamada karşılıklı iletişim söz konusudur.
- Yaptığınız çalışmaların sonuçlarına daha hızlı ulaşırsınız. Her şey dijital bir ortamda gerçekleşir ve istediğiniz sonuçlar her zaman tek tık uzağınızda bulunacaktır.
- Anında ölçümler yapabilirsiniz. Pazarlama faaliyetlerinizin sonucunu anında görebilirsiniz. Herhangi bir ilanınızı anında kaç kullanıcıya kaç tüketiciye ulaştığını görebilirsiniz.
- Yaptığınız pazarlama yöntemlerinde kullandığınız reklamları anında değiştirebilirsiniz. Düşük bütçelerle büyük kitlelere ulaşabilirsiniz. Ne kadar reklam kullanırsanız ve bunun için ne kadar harcarsanız ne kadarlık bir tüketiciye ulaşabileceğinizi belirleyebilirsiniz. Reklamlarınızın durumuna göre ise hangi sitede daha çok tıklanmış nerede daha çok kitleye ulaşmış bunları görerek reklamlarınızın gelirlerini ona göre ayarlayabilirsiniz.
Dijital Pazarlamanın Dezavantajları
- Dijital pazarlama, müşterilere, firmalara, gelişen teknolojiye, reklamların değişme hızına bağlı olduğu için onlara göre daha fazla değişim hızına ve farklı gelişmelere maruz kalabilir.
- Şirketler için dijital pazarlama, telif hakları nedeniyle sıkıntı oluşturabilir. Örnek verecek olursak; sizin yaptığınız bir reklamı farklı bir şirket aynı günde aynı saatte paylaştı. Bu durumda sizin için durum çok büyük sıkıntı olacaktır.
- Ne kadar şuan çok çok yüksek hızlarda internet kullanabilsek de, internette yaşanacak olan herhangi bir bozukluk, kopma, aksaklık kullanıcıya çok fazla zaman kaybına neden olmaktadır.
- Dijital pazarlama demek bizim kullanacağımız ürünleri almadan önce sadece resmini görmemiz demek. Bu durum yaşlı kuşak için bir dezavantajdır. Çünkü onlar dokunmadan, hissetmeden, koklamadan herhangi bir şey almayı çok fazla sevmezler.
- İnternet üzerinden alışveriş… Bu insanlarda güvensizliğine neden olabilir. Kullanıcılar ya da müşteriler internet üzerinden kişisel bilgilerini paylaşmak istemeyebilirler.